Condimentele,
autohtone sau provenind de pe alte meleaguri, pot fi folosite pentru a da
savoare si gust diferitelor mancaruri; in acelasi timp ele au reale proprietati
terapeutice. Cel mai bine este sa le folosim in stare proaspata, sau sub forma
de pulbere, adaugate la sfarsitul prepararii mancarurilor; pot fi utilizate si
sub forma de ceaiuri.
- Mararul este numit si planta feminitatii deoarece contine fitoestrogeni, care stimuleaza si regleaza balanta hormonala feminina, intensifica caracterele specifice feminine; pt femeile la menopauza, diminua simptomele neplacute specifice (bufeuri, insomnie); are si proprietati diuretice, ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi, util in infectii si litiaza urinara; creste tonusul fizic si psihic; usureaza digestia.
- Leusteanul stimuleza digestia, diminua colicile intestinale; are si efect diuretic, util in infectii urinare si in caz de litiaza renala; favorizeaza eliminarea expectoratiei in caz de bronsite, rinofaringite ; ajuta la normalizarea tensiunii arteriale
- Patrunjelul are efecte diuretic-detoxifiante puternice; favorizeaza digestia; este un bun drenor hepatic; are actiune antitumorala (in special la nivel pulmonar); ajuta la mentinerea sanatatii inimii; mestecate, frunzele de patrunjel ajuta la reimprospatarea respiratiei.
- Menta, cu actiune antispastica, antiseptica intestinala, antidiareica, antiemetica: utila si pentru calmarea durerilor de cap.
- Cimbrul este un antiseptic intestinal si respirator; fluidifica secretiile bronsice; stimuleaza digestia, diminua colicile intestinale, meteorismul; scade colesterolul si trigliceridele; favorizeaza atentia si concentrarea mentala
- Chimenul; ceaiul din seminte de chimen este foarte benefic in caz de colici, indigestie, meteorism, greata, diaree
- Busuiocul ; antiseptic digestiv si respirator; util in caz de indigestie, senzatie de greata si infectii respiratorii.
- Boabele de mustar ajuta la metabolizarea grasimilor, normalizeaza valorile colesterolului; stimuleaza apetitul alimentar; intensifica circulatia sanguina
- Hreanul are proprietati antibiotice si antiseptice la nivel intestinal si respirator; stimuleza imunitatea generala a organismului; imbunatateste circulatia; stimuleaza digestia
- Ardeiul iute contine multa vitamina C si ajuta la cresterea imunitatii; imbunatateste digestia si circulatia periferica
- Boiaua contine si ea o cantitate mare de vitamina C; are actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului; are actiune antibacteriana si stimuleaza secretiile digestive: normalizeaza valorile tensiunii arteriale si imbunatateste circulatia sanguina.
- Cuisoarele au proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale; reprezinta un anestezic natural folosit pentru durerile de dinti; mestecate, inlatura mirosul neplacut al gurii; amelioreza meteorismnul abdominal; diminua senzatia de greta, voma si diareea.
- Scortisoara regleaza nivelul glicemiei, al trigliceridelor si colesterolului LDL; are proprietati antimicrobiene; favorizeaza digestia; este o sursa foarte bogata de antioxidanti; fluidifica sangele
- Ghimbirul; imbunatateste digestia, scade aciditatea gastrica, combate balonarea; combate senzatia de greata si voma, inclusiv din timpul sarcinii; combate cu succes raul de miscare (calatorie cu masina, avionul, vaporul); imbunatateste circulatia; are proprietati antioxidante.
- Oregano; proprietati antibacteriene si antivirale; sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si substante antioxidante.
- Rozmarin; poprietati antioxidante si anti-aging; favorizeaza secretia de bila; stimuleaza activitatea mentala.
- Curcuma (sofran indian); foarte bogat in antioxidanti, ajuta in lupta contra aparitiei bolilor degenerative si a cancerului; imbunatateste digestia; are efecte benefice in cazul unor boli inflamatorii intestinale, reumatismale; protector hepatic.
- Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapieCabinet consultanta naturopata 0734 410 417
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu